Pas godt på dine smykker

Undgå kemikalier

Selvom ædelmetallerne kan modstå meget, så har de ikke godt af at blive udsat for kemikalier om og om igen. Men særligt ædelstene, og i særdeleshed perler, er udsat i vores dagligdag med kemi. Sørg derfor for altid for at tage dine smykker på som det sidste, når du er færdige med at bruge make-up, cremer, parfume og hårprodukter. Tag dem af når du gør rent eller spritter hænder. Tag dem af når du vasker hænder med sæbe eller går i bad.  Lad være med at bruge silvo, brasso, tandpasta og lignende, når du renser dine smykker, da disse midler sliber overfladen på smykkerne. Nederst på siden finder du en guide til at rense dine smykker på den mest skånsomme måde.

Tag smykkerne af

Når du laver fysisk arbejde, er specielt ringe udsat for slid og ridser (selv fint sand og jord kan ridse metaller), stød og så videre. Det gælder når du eksempelvis træner eller går i haven. Dine smykker bliver beskidte, kan hænge fast og knække eller blive bukket ud af facon.  Og selvom guldsmykker er mere hårdføre end sølv, så gælder det også for guldsmykker. Alle typer af sten er udsatte under fysisk aktivitet, særligt imod stød. Det gælder faktisk også diamanter. Selvom diamanter er den hårdeste ædelsten vi kender, så har den til gengæld perfekt spaltelighed, hvilket betyder, at hvis du rammer den det helt rigtige sted, vil den dele sig og knuses. 

Svømning og spa

Tag også dine smykker af, når du svømmer eller skal opholde dig i vand i lang tid. Det gælder både en tur på stranden, i svømmehal eller i spa. Dine smykker har ikke godt af hverken klor eller sand, og hvis du tager dem af på forhånd mindsker du risikoen for, at du taber dem. Når det så er sagt, så har dine smykker det bedst af at blive brugt. Især perler bevarer deres glans, hvis de bruges hver dag fremfor at ligge i et smykkeskrin. Sølvsmykker anløber også langsommere ved at blive brugt. 

Opbevaring

OPBEVAR DEM HVER FOR SIG
Undgå at dine smykker ridser og gnider hinanden ved at opbevare smykkerne adskilt, eksempelvis i æsken du fik dem i eller et smykkeskrin. Opbevar dem blødt, så de heller ikke ridses og nusses af æsken eller skrinet. Opbevarer du dem i et smykkeskrin, så brug med fordel et smykkeskrin med for.

OPBEVAR DEM TØRT
Lad være med at opbevare våde eller fugtige snore og lignende i dit smykkeskrin. Ligesom det anbefales ikke at opbevare smykkerne på badeværelset eller lignende rum, hvor luftfugtigheden er høj. Fordi smykkemetaller oftest er legeret med ikke ædelmetaller, vil de anløbe ved kontakt med især fugt.  Hvis muligt, så opbevar gerne smykkerne pakket ind i en blød klud eller lukkede poser, for at mindske at de anløber. Læs mere om legeringer/lødighed og karat, samt anløbning/oxidering her.

OPBEVAR DEM KØLIGT
Undgå at især perler eller opaler tørre ud og går i stykker, ved ikke at opbevare smykkerne i et solrigt vindue eller over en varm radiator.

Sådan renser du dine smykker

Vær blid når du renser dine smykker. Er der perler, der er limet fast, kan limen godt løsne sig, eller stenene kan pludselig virke løse efter en rens. Sørg for at opsøge en guldsmed. De kan kigge dit smykke igennem og sikre, at hverken sten eller perler falder ud.

Blødgør

Læg dine smykker i lunkent vand med lidt mild sæbe, eksempelvis en neutral opvaskesæbe, i 10-20 minutter.

Rens

Rengør dem med en blød tandbørste, en vatpind eller lignende for at få snavs af. Skyl dem under lunkent vand, så de er frie for sæberester.

Dup

Dup dine smykker tørre med en blød bomuldsklud. Pas på ikke at gnide og beskadige overflader og sten, og vær forsigtig omkring grabbefatninger.

Ultralyd

Ultralydskar er blevet meget populære, men vær varsom. Nogle sten er behandlet på måder, der faktisk ikke tåler ultralyd og især perler kan beskadiges af vibrationerne. Det er heller ikke altid godt for metallerne, alt efter hvilken ultralyd man bruger. Nogle gange kan man ridse og skade overfladen og sine smykker ved brug af ultralyd. En guldsmed har de helt rigtige værktøjer og det rigtige kendskab til både metaller og ædelsten, perler og andre smykkematerialer til at kunne guide og ikke mindst at kunne rense dine smykker grundigt, uden de tager skade.

Er du i tvivl om hvordan du skal håndtere dine smykker? Eller har du andre spørgsmål? Send os en mail, så hjælper vi gerne.